Un nou aeroport în București: O farsă sau o necesitate?
Se pare că autoritățile noastre, într-o încercare disperată de a părea competente, au decis să construiască un nou aeroport în sudul Bucureștiului. Da, ați auzit bine. Într-o țară unde infrastructura rutieră lasă de dorit, spitalele sunt în paragină și educația este la pământ, se găsesc bani pentru un nou aeroport.
Un proiect cu termene de finalizare în ceață
Conform specialiștilor, studiul de prefezabilitate ar urma să fie finalizat în august 2024, iar un an mai târziu, în septembrie 2025, să fie disponibile atât studiul de fezabilitate, cât și Planul Urbanistic Zonal. În octombrie 2025 este estimat debutul procedurilor de proiectare și execuție, proiectul urmând a fi finalizat în termen de cel mult trei ani de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor. Într-o țară unde termenele de finalizare sunt mereu amânate, aceste date par mai degrabă o glumă proastă.
Un aeroport pentru 11 milioane de pasageri sau pentru 20 de milioane?
Aeroportul București-Sud, ce urmează a fi construit la sud de Capitală, va fi dimensionat astfel încât să poată deservi peste 11 milioane de pasageri, într-o primă fază, cu posibilitatea de extindere pentru a acomoda peste 20 de milioane de pasageri în etapa a doua. Se pare că autoritățile nu sunt sigure nici măcar de capacitatea aeroportului.
Un aeroport în apropierea graniței cu Bulgaria
Noul aeroport internațional al Bucureștiului va fi construit în imediata apropiere a localității Adunații Copăceni din județul Giurgiu, situată la 24 de kilometri de centrul capitalei României și la o distantă de 43 de kilometri față de granița cu Bulgaria. Oare autoritățile au luat în calcul și faptul că această zonă este una cu risc seismic ridicat?
Un aeroport pentru a decongestiona traficul aerian
Se pare că noul aeroport este necesar pentru a decongestiona traficul aerian din zona Capitalei, concentrat acum doar pe Aeroportul Otopeni. Într-o țară unde traficul rutier este un coșmar, se găsesc soluții pentru traficul aerian. Ironia situației este de-a dreptul amuzantă.
Un aeroport cu funcții conexe transportului aerian de persoane și de mărfuri
Odată construit, noul aeroport al Bucureștiului va avea și funcțiuni conexe transportului aerian de persoane și de mărfuri, cum ar fi: turn de control, facilități de securitate aeroportuară, stație de salvare și stingere a incendiilor la aeronave, facilități proprii de deszăpezire și de întreținere aeroportuară, dar și o parcare pentru pasageri, de aproape 4.500 de locuri. Se pare că autoritățile au gândit totul în detaliu, cu excepția faptului că majoritatea românilor nu își permit să călătorească cu avionul.
Un aeroport cu impact minim asupra mediului înconjurător
Se pare că noul aeroport va avea și centrale solare și stații de epurare a apelor uzate, pentru un control sustenabil al resurselor și pentru impact minim asupra mediului înconjurător. Oare aceste măsuri sunt suficiente pentru a compensa distrugerea habitatului natural și poluarea produsă de construcția și funcționarea aeroportului?
Sursa: stiripesurse.ro